Chodečtí mistři světa v Turnově

30. 03. 2023 / Filip Horký /

Poté, co se turnovská odchovankyně, Eliška Martínková připravovala šest týdnů v hlavním městě Kolumbie – Bogotě, Kolumbijští chodci využili pro závěr své přípravy na mítink v Dudincích zázemí našeho oddílu AC Turnov.

Na Městském stadionu Ludvíka Daňka se více jak týden připravoval mistr světa na 20 km chůze z roku 2017 – Eider Arévalo, novopečený národní šampion na 35 km chůze – Juan José Sotó a Portorická rekordmanka na 20 km chůze – Rachelle de Orbeta. Společně se závodníky přípravu absolvoval Kolumbijský reprezentační trenér a mistr světa na 20 km chůze z roku 2011 – Luis Fernando López. Opět tak absolvovali několik tréninkových jednotek společně s tréninkovou skupinou trenérky Kateřiny Čermákové (stejně jako při tréninkovém kempu v Kolumbii).

Příprava v Turnově přinesla kýžené ovoce při mezinárodním chodeckém mítinku v Dudincích. Eider Arévalo zvítězil v závodě na 20 km a splnil ostrý limit na OH 2024 v Paříži. Rachelle de Orbera získala stříbrnou medaili v závodě na 20 km a vylepšila si nejen svůj osobní rekord, ale také národní rekord Portorika. Juan José Sotó si také vylepšil svůj osobní rekord v závodě na 35 km.

Proč se rozhodli pro závěrečnou přípravu právě v Turnově a jak se vypořádali s místními klimatickými podmínkami? I na to jsme se elitních chodců zeptali.

 

Luis Fernando López

  • Proč jste zvolili právě Turnov jako destinaci pro svou závěrečnou přípravu před chodeckým mítinkem v Dudincích?

Využili jsme našich dobrých vzájemných vztahů s trenérkou Kateřinou Čermákovou, která nám nabídla, že může využít jejich tréninkového zázemí a podobných klimatických podmínek, jako jsou v Dudincích a můžeme se zde připravovat společně s její tréninkovou skupinou.

  • Jak se Vám líbí město Turnov a jeho sportovní zázemí? Chybělo Vám zde pro Vaši přípravu něco?

Město je velmi klidné a umožnilo nám tak plnou koncentraci na naši sportovní aktivitu, a to je to, co jsme potřebovali. Vše, co jsme potřebovali k tréninku a přípravě zde v Turnově, bylo k dispozici přesně podle našeho cíle a potřeby.

  • Jaká byla příprava Vašeho týmu zde v Turnově?

Naše příprava byla velmi dobrá. Mohli jsme se zotavit po závodech, které jsme absolvovali 12. března v Portugalsku, což nám umožnilo zisk dobré sportovní formy pro naplnění Našich sportovních cílů v Dudincích.

V Dudincích se nám podařilo získat zlaté umístění v závodě na 20 km mužů, stříbrné umístění na 20 km žen, dva osobní rekordy a kvalifikaci na OH 2024 v Paříži. Co více jsme si mohli od tohoto pohádkového zážitku v Turnově přát!

  • Jaké jsou cíle pro Váš tým v tomto roce?

Cíle pro letošní rok jsou jasné. Usilovat o kvalifikaci našich atletů na OH 2024 formou splnění ostrých limitů, mít finalisty na MS v Budapešti a mimo jiné také zvítězit soutěže v našem Olympijském cyklu, jako jsou Středoamerické hry příští červenec a Panamerické hry v říjnu tohoto roku.

  • Plánujete, že se do Turnova někdy vrátíte?

Člověk se vždy rád vrací tam, kde se cítil dobře a věci dopadly stejně. To, co jsme si naplánovali nám vyšlo skvěle. Proto se budeme do Turnova rádi vracet znovu a znovu!

  • Kdybyste měl něco vzkázat mladým chodcům našeho klubu, co by to bylo?

Že sny se plní jen tehdy, pokud máte disciplínu, lásku a vytrvalost v tom, co chcete v životě dělat. Život se vždy odmění těm, kdo jsou trpěliví a vytrvalí. Přeji Vám, abyste sportu (a v atletice obzvláště) našli smysl a styl života.

 

Eider Arévalo

  • Kdy a jak jste začal právě se závodní chůzí? Jakého sportovního úspěchu si vážíš nejvíce?

V 11 letech jsem začal s atletikou. Dělal jsem několik různých atletických disciplín. Po roce atletického tréninku jsem se začal specializovat právě na chůzi, protože se mi líbil technický projev disciplíny.

Nejvíce si cením svého prvního mistrovství světa z roku 2010 v Mexickém městě Chihuahua. Vlastně jsem si vůbec neuvědomoval, že jsem vyhrál juniorský titul mistra světa. Byl jsem prostě jen dítě, které se chce dostat dopředu pomocí mentální síly, kterou mi dal Bůh.

  • Co pro Vás znamená závodní chůze?

Závodní chůze pro mě znamená dokonalost. Je to snaha o dokonalost, o to, aby každý pohyb těla byl perfektní a aby technika chůze byla co nejlepší. Znamená pro mě přirozenost. Je to pohyb, který je nejpodobnější chůzi. Pohybu, který je nám přirozený už na začátcích našich životů.

  • Jak se Vám líbí město Turnov a jeho sportovní zázemí? Chybělo Vám zde pro Vaši přípravu něco?

Podmínky jsou zde velmi dobré. Jsou zde skvělé podmínky pro skvělé chodce.

  • Jaká byla příprava Vašeho týmu zde v Turnově?

Příprava byla velmi dobrá. Absolvovali jsme několik dní rekonvalescence, abychom se připravili na závod v Dudincích.

  • Jak jste si zvykali na místní klimatické podmínky a chladné počasí?

Jakožto vrcholoví sportovci, se musíme rychle přizpůsobovat jakýmkoliv podmínkám, protože na závodech mohou být vždy nejrůznější podmínky a počasí.

Prvních pár dní v Turnově bylo velice chladných (teplota klesla dokonce pod 0). Následující dny se ale počasí zlepšilo, a tak nebylo nijak těžké se adaptovat.

  • Jaké České jídlo Vám chutnalo nejvíce?

Z Českého jídla jsem si nejvíce oblíbil Svíčkovou omáčku s knedlíkem, masem nebo králíkem –  hahaha.

  • Plánujete, že se do Turnova někdy vrátíte?

Ano, rád bych se do Turnova vrátil. Město je klidné, přívětivé a jsou zde velmi dobré podmínky pro trénink.

 

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31