Stříbrný a bronzový Michal Hanyk na MČR žáků

Rekordní výprava žáků a žákyň AC Turnov se vydala na halové Mistrovství České republiky žáků do pražské Stromovky, které se konalo o víkendu 4. a 5. března. Turnov zde reprezentovalo celkem 12 atletických nadějí v konkurenci nejlepších mladých atletů do 15 let z celé České republiky. Kromě dvou medailí běžce Michala Hanyka se můžeme pyšnit také třemi umístěními v první desítce výsledkové listiny a dalšími výbornými výsledky.

Největší medailovou nadějí AC Turnov byl běžec Michal Hanyk, který v sobotu absolvoval běh na 1500 metrů, v neděli pak dvojnásobnou trať na 3000 metrů. V běhu na 1500 metrů patřil mezi čtyři největší kandidáty na zisk medaile, což se hned v prvních dvou kolech závodu potvrdilo, odtrhla nejrychlejší čtveřice a bylo jasné, že pokud se nic závažného nestane, tak Michal nedopadne hůře než čtvrtý. Zhruba uprostřed trati se odtrhla trojice favoritů včetně Michala Hanyka. Tito tři borci si to rozdali o republikové medaile až v posledních dvou kolech. Nejvíce sil měl pražský Nico Boketta, druhý skončil Michal Hanyk a třetí Nicholas Jan Adensam z AK Olomouc. Krásný a do poslední chvíle vyrovnaný závod byl vyjímečný také v tom, že vítěz zaběhl národní rekord žáků na této trati 4:07,27 min, Michal doběhl pouze 8 desetin za vítězem (4:08,09 min), čímž by také překonal doposud platný Český rekord v běhu na 1500 metrů, který měl hodnotu 4:09,89 min.

Svěřenec Miroslava Reichla patřil mezi veliké favority také v běhu na 3000 metrů, který se konal v neděli v pravé poledne. Průběh závodu byl velmi podobný tomu na poloviční trati ze soboty, ihned po startu se utrhli tři nejrychlejší a opět se rozhodovalo v posledních dvou kolech. Vítěz zůstal stejný jako v běhu na 1500 metrů, jen Hanyk s Adensamem si prohodili stříbro a bronz. Michal tedy mohl slavit bronzovou medaili výborným časem 9:39,18 min, kterým zaostal o deset vteřinek za vítězem, ale na čtvrté místo měl náskok více než 20 vteřin. Miroslav Reichl měl kromě Michala v závodě také Jiřího Čermáka, který se umístil na velmi pěkném 16. místě v silné republikové konkurenci.

Dalším velikým úspěchem atletů z Turnova bylo krásné 6. místo Jany Pekařové v běhu na 1500 metrů. Tato specialistka na orientační běh závodila poprvé na atletickém republikovém šampionátu a výborný čas 5:04,81 min. ji řadí mezi nejlepší běžkyně v republice. Na vynikajícím osmém místě skončila štafeta žáků AC Turnov na 4×300 metrů, která ve složení Filip Huťka, Cyril Žerava, Jakub Šafář a Matěj Ponocný zaběhla výborný čas 2:43,60 min. Těsně za branami užšího finále skončila turnovská koulařka Barbora Velíšková, která výkonem 10,73 m zaostala o 40 centimetrů za nejlepší republikovou osmičkou. Barča však umí vrhat mnohem dál, a tak se velmi těšíme na její výkony v hlavní sezóně.

Nebyly to však pouze tyto skvělé výsledky, které předvedli atleti AC Turnov. V běhu na 800 metrů skončila v rozběhu Lucie Sajdlová, v tyči se předvedl mladý vícebojař Cyril Žerava. Rozhodně si nevedla špatně ani nadějná štafeta žákyň ve složení Anna Vašínová, Sára Pávová, Lucie Sajdlová a Nela Vaníčková. Všem je nutné poblahobřát a poděkovat za vynikající reprezentaci našeho oddílu. Veliký dík patří trenérům, kteří se starají o své svěřence. Zde musím vyzdvihnout především um Miroslava Reichla, který výborně připravil Michala Hanyka tak, aby mu forma vygradovala v ten nejdůležitější okamžik. Teď je nutné si odpočinout po náročné halové sezóně a svědomitě se připravit na další venkovní sezónu, která sčítá mnoho důležitých závodů, doufám, že bude minimálně stejně tak úspěšná jako ta halová.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Komentáře k tomuto obsahu jsou uzavřeny.

[events_calendar]