Sestry Markovy ovládly žákovský šampionát!

Tři tituly mistryň ČR, bronz a rekord mistrovství. To vše se podařilo získat na halovém MČR žactva, které se konalo 4. – 5. března v Ostravě, Anetě a Tereze Markovým z AC Turnov. Zlatý double vybojovala Aneta na 60 m př. a skoku dalekém. Titul mistryně a rekord mistrovství získala Tereza na 300 m, ke kterému přidala bronz z 60 m. Společnými silami zajistily svěřenkyně Filipa Horkého turnovskému klubu primát na žákovském šampionátu v zisku cenných kovů. MČR se dále zúčastnili běžci Jakub Novotný a Filip Drda a také štafeta žákyň.

Aneta Marková zahájila svou cestu za prvním zlatem na překážkách v sobotních rozbězích, kde i přes technické problémy dokázala uhájit druhé postupové místo pro finálovou účast. O hodinu později nastoupila v 7. dráze, mimo oblast favoritek na cenné kovy, na start finálového běhu. Po opakovaném startu Aneta vystřelila bok po boku s favoritkami soutěže. Rozhodující chvílí bylo její zrychlení v druhé půlce trati, když e přelila přes své soupeřky a proběhla cílem jako mistryně ČR ve vyrovnaném českém výkonu roku a obrovském osobním rekordu 8,71 s. Druhý titul se Anetě podařilo získat ve skoku dalekém. Již od prvních pokusů se pohybovala na medailových příčkách. Svůj nejdelší pokus si nechala až do finálových sérií, kdy ve čtvrtém pokusu dolétla do vzdálenosti 571 cm, což byl další obrovský posun osobního rekordu a nový nejlepší český výkon roku. Na tento skok už žádná ze soupeřek nedokázala odpovědět, což znamenalo pro Anetu zlatou medaili.

Neméně úspěšně se dařilo Tereze Marková, která zahájila mistrovství posunem osobního rekordu na 60 m v rozběhu na 7,76 s. Následně ve finále dokázala držet krok s favoritkami a ve velmi vyrovnaném doběhu ztratila pouhé 3 tisíciny na druhé místo, když proběhla cílem s Ellou Pohunkovou (Atletický klub Zlín) shodně v osobním rekordu 7,73 s. Tento bojovný výkon vynesl Tereze bronzovou medaili. Ve své hlavní disciplíně 300 m si v sobotních rozbězích v klidu doběhla pro postup v nejrychlejším rozběhovém čase. V nedělním finále šla již do závodu na plno, kdy své soupeřky po méně jak 150 m nechala za sebou a zbytek závodu byl pouze souboj s časem. Tereza v cílové rovince měla již velký náskok a po protnutí cílové čáry získala kromě titulu mistryně také rekord mistrovství časem 39,35 s (starý rekord 39,69 s) a druhé místo v dlouhodobých českých tabulkách.

Holky dosáhly obrovského úspěchu, který jsem ani já nečekal. Vyhecovaly se ke skvělým výkonům a ty medaile jsou jejich odměna za práci na trénincích. Doufám, že je tento úspěch povzbudí do letní sezóny a dalších let.“ zhodnotil vystoupení svých svěřenkyň trenér Filip Horký.

Finálové umístění zaznamenala také štafeta žákyň na 4 x 200 m ve složení Aneta Loudová, Nela Vaníčková, Aneta Marková a Tereza Marková, která proběhla cílem na celkovém 6. místě v novém oddílovém rekordu 1:46,22 min.

Na 8. místě doběhl ve skvělém osobním rekordu 10:08,96 min. běžec Jakub Novotný na trati 3000 m. Stejnou distanci absolvoval také 14. Filip Drda (10:34,94 min.).

 

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5