Úspěšná družstva i jednotlivci AC Turnov v sezóně 2022

Individuální úspěchy turnovských atletů

V letošním roce se konalo opět mnoho domácích vrcholů a také Olympiáda mládeže. Celkem se na tyto akce napříč kategoriemi probojovalo 29 atletů. Medailově se na domácích šampionátech dařilo tyčkaři Jakubu Šafářovi, který získal bronzové medaile mezi juniory a muži do 22 let. O jediné letošní zlato se postarala chodkyně Eliška Martínková na 20 km chůze. V žákovské kategorii si pak odvezli domů medaile Ondřej Plecháček na 3000 m chůze, kde vybojoval druhé místo a Tereza Marková v běhu na 150 m, kde proběhla cílem na třetím místě. Mimo stupně vítězů se turnovským atletům podařilo vybojovat dalších 12 finálových umístění.

Reprezentační dres na mezistátním utkání oblékli Jakub Šafář za juniory, kde si vyskákal v tyči další bronz a za žáky Ondřej Plecháček, jenž došel 4. na 3000 m chůze. Největšího úspěchu dosáhla Eliška Martínková účastí na MS a ME v chůzi na 20 km.

Medailová mládežnická družstva a ligové úspěchy

Měsíc září je ve znamení především finálových kol a soutěží družstev. V letošním roce se kvality atletů a atletek AC Turnov promítly do všech kategorií. Jako první svou krajskou soutěž ukončilo začátkem srpna družstvo dorostenek, které obsadilo v kraji 1. místo. Následně jim těsně unikl postup na MČR, když na semifinále Čech obsadilo 4. místo. První zářijový víkend obstarali stříbrné medaile na KPD starší žáci, kteří následně byli 7. na M Čech.  Dvě třetí místa si koncem září na domácí půdě vybojovala družstva mladšího žactva. Jako poslední měli svá finálová kola družstva nejmladšího žactva, která se v České Lípě postarala o zlato (hoši) a stříbro (dívky).

O zmínku stojí také ligová družstva mužů a žen, která nastupovala ve 2. národní lize. Mužům se podařilo navázat na loňský postup do baráže, kde si opět zajistili účast v první národní lize. Ženy pro tento rok obsadily 3. celkové místo ve 2. lize.

Chodkyně Eliška Martínková

Přechod do seniorské kategorie bývá často obtížný. Eliška Martínková se nenechala zastrašit a do své premiérové sezóny mezi dospělými vlétla jako uragán. Hned na svém prvním chodeckém závodě sezóny se v počátku března zúčastnila Mistrovství světa družstev v Muscatu ve státě Omán, kde si v těžkých závodních podmínkách došla pro 27. místo a zároveň poměřila síly se světovou konkurencí.

Svůj obrovský výkonnostní progres si ovšem nechala na již tradiční dubnový chodecký závod na českém území Poděbrady Walking, kde se Elišce v posledních letech velmi daří. Letošní rok nebyl žádnou výjimkou, když v obrovském osobním rekordu 1:30:53 hodin splnila přísné limity na MS a ME na trati 20 km chůze. Mimo jiné pomohla českému družstvu v mezinárodní soutěži na 1. místo a také získala premiérový titul Mistryně ČR mezi dospělými.

Po splněných limitech na vrcholné akce se Eliška pustila se svou trenérkou Kateřinou Čermákovou do příprav. Proběhla mnohá soustředění v zahraničí a extraligové závody. Svou formu také otestovala na domácím Memoriálu Ludvíka Daňka, kde se podařilo Elišce překonat nejlepší světový výkon roku na 3000 m chůze výkonem 12:38,68 minut.

Na letošním mistrovství světa v americkém Oregonu ve městě Eugene, které odstartovalo v pátek 15. července se jako první z české atletické výpravy představila právě Eliška na trati 20 km. Dvacetiletá závodnice byla v 41 členném startovním poli nejmladší závodnicí, která přišla hlavně sbírat zkušenosti a ukázat, že se s ní do budoucích let musí počítat. Start závodu vycházel, jak si se svou trenérkou Kateřinou Čermákovou naplánovaly. V průběhu první poloviny závodu se držela na hranici 30. místa a druhou polovinu se postupně probíjela dopředu. Nakonec závod za velmi horkého počasí dokončila na skvělé 21. příčce, kdy za sebou nechala spoustu velkých chodeckých jmen a při své premiéře na seniorském mistrovství světa určitě nezklamala. Její výsledný čas v cíli byl 1:34:45 hodin.

Mistrovství Evropy v Mnichově bylo druhou vrcholnou akcí během léta, které se zúčastnila mladá chodkyně z AC Turnov. Mezi zkušenými soupeřkami byla ve startovním poli opět nejmladší závodnicí, přesto ukázala, že do budoucna se s ní musí počítat, když dokončila závod na 20 km chůze na 7. místě v druhém nejlepším kariérním výkonu 1:31:44 hodin. Závod se konal za chladného a velmi deštivého počasí, který Elišce vyhovuje více než teplé počasí.

V závěru sezóny se po těchto úspěšných akcí naposledy v letošním roce postavila na start na Mistrovství ČR družstev, kde pomohla jako hostující závodnice AK Olympu Brno k bronzovým medailím.

Velkého ocenění se jí dostalo v anketě Atlet roku 2022, kdy se ze všech     TOP atletů České Republiky umístila na krásném 9. místě. Eliška se svou trenérkou Kateřinou určitě budou chtít navázat na tuto sezónu.

Za AC Turnov děkujeme za její reprezentaci klubu a České Republiky a přejeme mnoho úspěchů do budoucna.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6