Eliška Martínková v Mnichově sedmá mezi Evropankami

Mistrovství Evropy v Mnichově bylo druhou vrcholnou akcí během léta, které se zúčastnila mladá chodkyně AC Turnov Eliška Martínková. Mezi zkušenými soupeřkami byla ve startovním poli opět nejmladší závodnicí, přesto ukázala, že do budoucna se s ní musí počítat, když dokončila závod na 20 km chůze na 7. místě v druhém nejlepším kariérním výkonu 1:31:44 hodin.

Závod se konal za chladného a velmi deštivého počasí, který Elišce vyhovuje více než teplé počasí. Přeci jen v chladném počasí v počátku sezóny vybojovala v Poděbradech limity na vrcholné akce. Hned od počátku závodu se držela v čelní skupince favoritek téměř do poloviny závodů, kde se propadla na 10. místo, když nedokázala akceptovat vysoké tempo soupeřek. Následně se opět začala probíjet startovním polem vpřed a v posledním kilometru se dostala na konečné 7. místo.

Dle slov Elišky byl výkon na tomto mistrovství super a hlavně další cennou zkušeností do budoucna. „Nebála jsem se toho a rozešla to s čelem závodu. Byla jsem celou dobu koncentrovaná. Byl to velmi povedený závod.“ nechala se slyšet svěřenkyně Kateřiny Čermákové.

Pokud by Eliška měla porovnat tento závod s tím, který absolvovala na MS v Eugene, jistě  by zmínila lepší psychické i fyzické rozpoložení během závodu právě na ME i přes únavu dlouhé a náročné sezóny. „Pro mě je 7. místo na ME co do výkonu i umístění úspěšnější, než 21. místo z nedávného MS, určitě se mi více povedl závod v Mnichově. Nyní mě již čeká volno a odpočinek před přípravou na další rok.“ shrnula Eliška Martínková.

K vystoupení své svěřenkyně na ME promluvila také turnovská trenérka Kateřina Čermáková: „20 km chůze na ME šla Eliška přesně dle předchozí domluvy. Jelikož je teprve prvním rokem mezi ženami, neměla zde co ztratit. Mohla pouze získat. Proto jsme se rozhodly více zariskovat a rozejít závod s vedoucí skupinou. A vyplatilo se, 7. místo na prvním seniorském ME je skvělý výsledek. Eliška je ještě mladá a tak je pro ni každá taková závodní zkušenost velmi přínosná. Letošní sezona jen potvrdila, že je na čem stavět do příštích let.“

 

Foto: Soňa Maletérová, ČAS

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2