Limity a titul pro Elišku Martínkovou

05. 04. 2022 / Filip Horký /

V sobotu 2. dubna se v Pardubicích konal jubilejní 90. ročník Poděbrady Walking. Zde se konalo v rámci mezistátního utkání družstev také mistrovství ČR v chůzi na 20 km, kde nás zastupovala juniorská medailistka z MS a ME Eliška Martínková. Ta prožila vstup do seniorské kategorie ve velkém stylu, když získala premiérový titul mistryně ČR a také splnila časem 1:30:53 hodin limity na MS a ME! Navíc ženský reprezentační tým obsadil první místo! Mezi juniory se představil také chodec Roman Hanyk na 10 km chůze.

První rok v seniorské kategorii není pro Elišku žádný problém. V úvodu chodecké sezóny si nejdříve na Mistrovství světa družstev okoukala světovou konkurenci, kde došla na 27. místě a nyní se vydala na domácí půdě čelit především evropské konkurenci. Od počátku závodu se v prvních kilometrech držela v druhé desítce startovního pole. Postupně se svěřenkyně Kateřiny Čermákové začala probíjet na přední pozice, když po polovině trati dotáhla současnou českou jedničku Terezu Ďurdiakovou a posledních 5 km spolu bojovali nejen o pokoření limitu 1:31 hodiny, ale také o mistrovský titul. Obě závodnice svedly nádherný souboj, který vyšel lépe pro Elišku Martínkovou z AC Turnov, která po projití cílem padla v euforii štěstí do náruče své trenérky. Eliška si vylepšila osobní rekord o více jak 8 minut! Navíc se české ženské družstvo stalo díky předním umístění Elišky a Terezy na 1. místě celkového hodnocení. Součástí družstva byla také Jana Zikmundová, která je odchovankyní AC Turnov. Ve zkratce si z Poděbrad Eliška odváží limity na mistrovství světa a Evropy, 1. Místo v soutěži družstev a titul mistra ČR.

Vyjádření Elišky Martínkové

Jak ses cítila v průběhu závodu? Pomohly ti zahraniční soupeřky vyhecovat se k takovému výkonu?

„Cítila jsem se opravdu skvěle. Nebo alespoň tak skvěle, jak se člověk při závodě na 20km může cítit. Do 15. kilometru jsem šla stále uvolněně a relativně v klidu. Posledních 5km už bylo opravdu velmi těžkých a poslední 3km jsem musela rvát ze všech sil. Velmi silně nabité závodní pole je samozřejmě nejen obří zkušeností, ale hlavně výhodou. Téměř stále má člověk s kým jít, lépe se vnímá tempo, když má více holek v zájmu jít, pod určitý vysněný čas. Ohromně mi ke konci pomohla i týmová kolegyně Tereza Ďurdiaková, když mě nenechala povolit z tempa, které bylo přesně na pokoření limitu pro MS.“

V loňském roce jsi dotáhla na stupně vítězů družstvo juniorek, letos jsi byla nejrychlejší také v dospělém družstvu, které zvítězilo. Jak vnímáš úspěch českého družstva?

„Úspěch družstva je vždy úžasný zážitek. Atletika je individuální sport, ale právě v tom si myslím, že umí být až kouzelně týmová. Na velkých reprezentačních akcích jsme jeden tým napříč disciplínami a ohromně se podporujeme. Pro chodce jsou tyto týmové soutěže vlastně něco jako štafety. A letos jsme společně s Terezou Ďurdiakovou a Janou Zikmundovou mezistátní utkání družstev vyhrály! Je zkrátka skvělý sdílet tu radost a stát pospolu na stupních.“

Třetí MČR na 20 km chůze a pokaždé vylepšení své medailové pozice, jak si vážíš letošní medaile?

„Mistrovského titulu mezi dospělými si vážím hlavně proto, že se jedná o skvělý vstup mezi dospělé! Však jsem v kategorii dospělých teprve 3 měsíce a už jsem mistryně ČR, to je super pocit!“

 

Vyjádření trenérky Kateřiny Čermákové

Jak jsi prožívala Elišky závod? Věřila jsi, že by mohla pokořit limit na MS?

První polovina závodu mě nechávala naprosto klidnou. O té druhé půlce už to samé říci nemohu. Eliška rozešla takticky závod dle domluvy. Po prvním kilometru se dostala do poměrně stabilního tempa, které držela a postupně ,,sbírala” odpadající závodnice před sebou. Od začátku závodu mi bylo jasné, že se jí jde naprosto skvěle. Byl to přesně ten závod, kdy jdete a vlastně ani nevíte jak. Věděla jsem, že když se vše sejde, tak limit na MS není nereálný. A tady se vše skutečně sešlo!

Jaká byla první slova, která jsi Elišce řekla při objetí za cílovou páskou?

Tuším, že se jednalo o výkřik – Je to tam!

Co máte po splnění limitů na ME a MS v plánu dál?

Z jubilejního 90. ročníku chodeckého mítinku v Poděbradech jsme se přesunuly na soustředění do Nymburka. Tím, že se limity podařilo splnit hned na začátku sezony, máme nyní čas a klid na přípravu vzhledem k vrcholným akcím 2022.

 

Na poloviční trati se na start postavil další z chodecké stáje Kačky Čermákové, kterým byl Roman Hanyk. Romča je prvním rokem junior a svůj první chodecký závod absolvoval proti mezinárodní konkurenci, kde si došel pro skvělý osobní rekord 48:45 minut a mezi českými závodníky došel na 4. místě.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30