4 finálová umístění na MČR dorostu a juniorova v Ostravě

Do Ostravy se během víkendu na „GIGANT“ vydalo celkem 8 atletů ze skupiny Míry Reichla a Filipa Horkého. Nejlepších výkonů dosáhli na 6. místech Kuba Šafář, Adam Malý a štafeta juniorek v druhý mistrovský den. Padly celkem 4 oddílové rekordy.

V sobotu se jako první představily překážkářky. Jako první do bloků zaklekla dorostenka Kačka Sajdlová, která se v osmé dráze po volnějším startu probíjela dopředu a v nejkvalitnějším rozběhu dorostenek doběhla na 5. místě v obrovském osobním rekordu 8,93 s. Tímto časem obsadila celkové 9. místo a byla první nepostupující do finále. Kačka je dorostenkou první rok a na dalším halovém mistrovství bude chtít postoupit do finálové osmičky!

Pár minut po Kačce se vydala vstříc překážkám a kvalitním soupeřkám Nela Vaníčková. V rozběhu si skvěle poradila především s druhou půlkou tratě, když finišovala na 3. místě a poprvé se dostala pod 9s (8,99 s). Tento čas jí stačil na postup do finále. Do finále nastupoval s nejhorším časem a i přes pomalou startovní reakci vypálila od začátku jako raketa a do cíle se prořítila v dalším vylepšení na 8,92 s. Celkově pak brala 7. místo (3. mezi mladším ročníkem juniorek) a vylepšila hodnotu oddílového rekordu juniorek.

Po překážkových bězích následovaly sprinterské rozběhy. Zde se mezi dorostenkami do bojů o postup do finále postavila Verča Marková. Verča přijela na mistrovství z 22. místa. Ve svém prvním rozběhu se ničeho nezalekla a famózně vystřelila z bloků a ve velice vyrovnaném běhu si dosprintovala pro 4. místo a osobní rekord 7,95 s, který je zároveň oddílovým rekordem dorostenek. Celkově obsadila dělené 11. místo pouze 0,04 s od postupu do finále, o které bude bojovat příští rok znovu.

V odpoledním bloku si svou mistrovskou premiéru odbyla čtvrtkařka Sára Vyhlídková. Mezi juniorkami nastoupila do 3. rozběhu a od startu proháněla favoritky v horních drahách. Síly jí začaly docházet po cca 300 m a musela se sklonit před kvalitami soupeřek, přesto cílem prolítla v osobním rekordu 59,77 s, což znamenalo pro Sáru premiérové pokoření 60 s na této distanci. Celkově se pak umístila na 17. místě.

Jako poslední se v sobotu vydala poměřit své síly dorostenka Anča Pergerová v běhu na 3000 m. Anča se vydala na svých 15 okruhů s celým startovním polem ve volnějším tempu, které se v průběhu závodu stále více stupňovalo. Po prvním kilometru se neudržela s vedoucí skupinou závodnice a následně běžela zbytek závodu osamocena. Anča si během závodu sáhla do svých fyzických rezerv a do cíle doslova dosprintovala pro halový osobák 11:39,73 minut, za který jí patří 11. místo.

V neděli zahájil mistrovské soutěže ve skoku o tyči juniorů Kuba Šafář. Do soutěže nastoupil ve výšce 407 cm, kterou zdolal čistě napoprvé. Následující výšku vynechal a opět šel skákat na 432 cm, kde byl opět úspěšný prvním skokem. Zádrhel přišel na 442 cm, kde se po dvou neúspěšných pokusech přesunul na tvrdší tyč a třetím skokem se přenesl i přes tuto výšku. Následně Kubovi u skoků na 452 cm nevycházel rozběh a zapsal tak 3 křížky a celkově bral 6. místo.

Poslední individuální disciplínou, která byla k vidění na mistrovství, byl závod juniorů na 1500 m, kde nechyběl ani skvělý běžec Adam Malý. Ten se již od počátku závodu držel čelní skupinky cca 8 běžců. Po rychlém nástupu na posledních 500 m se snažil udržet na 5. místě, ale v poslední stovce se nakonec před něj dostal ještě jeden soupeř a Adam si tak doběhl pro skvělý osobní rekord 4:02,73 minut, který vylepšil o více jak 7 s! Umístil se celkově na 6. místě jako mladší junior pak na 2., což je dobré znamení do následujícího roku!

Na závěr se na ovále představila naše čtveřice sprinterek v juniorské štafetě na 4 x 200 m ve složení Nela Vaníčková, Verča Marková, Sára Vyhlídková a Kačka Sajdlová. Holky startovaly v prvním rychlejším běhu, kde se skvěle držely vedoucích závodnic. Na prvním úseku předávala Nela kolík na 3-4. místě, Verča následně po souboji s finalistkou na 200 m Hláváčovou (USK Praha) předala na 5. Pozici, Sára se na třetím úseku pokusila ve druhé zatáčce o předběhnutí, které bylo nad její síly, ale nadále si udržela kontakt s vedoucí skupinkou. Na posledním úseku pak Kačka udržela kontakt se 3. a 4. štafetou, kdy v je v cíly dělila půlsekunda. Holky nakonec doběhly v čase 1:44,87 minut, což je v celkovém hodnocení zařadilo na 6. místo. Zároveň překonaly oddílový rekord a ve stejném složení by se měli představit i následující rok.

Na MČR se kvalifikovali i kluci Cyril Žerava, který nemohl odjet kvůli zranění kotníkových vazů při tréninku a Ben Vaníček, který se zranil v Ostravě při předzávodním tréninku a nemohl nastoupit do soutěže.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5