2 halové tituly pro chodce a finálové umístění vícebojařů

Již tradičně byla halová MČR zahájena víceboji a chůzí v Praze. V soutěži chodců jsme měli 4 závodníky a do vícebojů se v juniorech představili Kuba Šafář a Cyril Žerava. Mezi chodci získali tituly mistrů ČR mezi žáky Ondra Plecháček a mezi ženami Jana Zikmundová.

V neděli se v průběhu vícebojů konalo také MČR v chůzi. Nejvíce se dařilo právě dvojici Jana Zikmundová a Ondra Plecháček.

Chůze

Chodecký objev Ondra Plecháček přijel na své první MČR a hned zvítězil! Navíc to byl teprve jeho třetí chodecký závod. Na MČR se postavil na trať 3000 m chůze, kde svedl souboj o prvenství až do samotného konce. Šampionát ovládl ve výborném osobním rekordu a také letošním nejlepším výkonu v kategorii žáků 16:40,49 minut.

První MČR a hned titul mistra ČR, jaký jsi měl pocity během a po závodu?

„Byl to závod od začátku až do konce. Do poslední chvíle jsem bojoval o titul s dalším závodníkem. Nakonec se mi prvenství podařilo udržet a tento souboj jsem vyhrál.“

Chůzi se věnuješ prvním rokem, co tě na ní baví a co tě k ní přivedlo?

„K chůzi mě přivedl Tomáš Krištof, který mě přihlásil na chůzi na krajský přebor družstev. Po závodě mě kontaktovala Kačka Čermáková, jestli bych s nimi nechtěl zkusit trénink. Tak jsem to zkusil a zůstal jsem u toho.“

Máš nějaké cíle do letní sezóny?

„Mým cílem do letní sezóny, by bylo určitě co nejvíce vylepšit čas, na kterém je ještě hodně co zlepšovat.“

Jak oslavíš medaili?

„Medaili jsme s tréninkovou skupinou oslavili obědem, cestou zpět do Turnova.“

V kategorii žen se postavila na start velezkušená závodnice Jana Zikmundová, pro kterou je to první rok v dospělé kategorii. Halové MČR v chůzi je pro dospělé premiérou a jako první vítězkou v hale se stala právě naše závodnice, která si došla pro vítězství v čase 15:58,56 minut.

„S výkonem na halovém Mistrovství ČR spokojená určitě být nemůžu, ale s pomalejším časem jsem počítala. Opustila jsem mládežnické kategorie a od letošního roku jsem mezi ženami, takže mé hlavní tratě jsou 20 respektive 35 km, a zde je velký tréninkový rozdíl. Během přípravy jsme se hlavně zaměřily na objemovou část (tzn. nacházení velkého množství kilometrů v pomalém tempu), která mi bude dobrým základem právě na venkovní sezónu a halová trojka byla spíše pro radost. Jsem trochu zklamaná, že to nebylo aspoň mých standardních 15:30, ale letošní rok byl tréninkově i zdravotně trochu protrápený, tak uvidíme, jak se podaří sezóna venkovní.“ zhodnotila MČR Jana.

V chodeckých soutěžích se dále představil v juniorech Roman Hanyk, který došel na 4. místě. Pro Romču je to první rok v této kategorii a porazili ho pouze starší borci. Svou trať 5000 m chůze zvládl za 25:04,96 minut, což je jeho nejlepší sezónní výkon. Mezi muži se představil Michal Hanyk, kterého známe spíše z běžeckých distancí. Michal si svou chodeckou premiérou na MČR došel pro 7. místo v čase 24:35,96 minut.

Víceboje

Po dva dny bojovali o medaile a co nejlepší umístění naši juniorští vícebojaři. V sobotu zahájili Kuba ŠafářCyrilem Žeravou víceboj sprintem na 60 m, kde oba startovali v prvním běhu. Lépe se dařilo Kubovi (7,27 s), před Cyrilem (7,37 s). Velká bodová ztráta pro Kubu nastala ve skoku dalekém, kde se trápil a zapsal pouze 611 cm. Cyril si v dálce vyskákal sezónní maximum 605 cm. Koule nedopadla ani pro jednoho z našich borců podle představ. Lépe se dařilo Cyrilovi, který poslal 6 kg náčiní na vzdálenost 11,15 m, Kuba pak zapsal 10,93 m. Závěrečná disciplína dne byla pak ve velkém podání Kuby, který soutěž ovládl v osobním rekordu 195 cm a zlepšil si své bodové vystoupení. Cyril se přenesl nejlépe přes 162 cm. Po prvním dnu byl Kuba na průběžném 4. místě a Cyril na průběžném 7. místě.

Druhý den započal překážkovým během, kde se lépe dařilo Cyrilovi, který dosprintoval do cíle v čase 8,83 s. Kubovi se opět příliš nedařilo a doběhl v čase 9,00 s. Ve skoku o tyči si pak Kuba doskákal pro výkon 450 cm, který mu sice bodově pomohl, ale ztráta na bronzovou příčku byla již veliká. Cyril si vyskákal nový osobní rekord o 20 cm výkonem 390 cm. Po závěrečném kilometru se již pořadí pro naše borce neměnilo a po výkonech 2:58,95 minut pro Kubu (halový osobní rekord) a 3:08,24 minut pro Cyrila skončili na celkovém 4. respektive na 9. místě. Kuba posbíral 4880 bodů a Cyril 4347 bodů.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2