Hodnocení sezóny 2021 AC Turnov

Sezóna plná úspěchů i malých neúspěchů, očekávání co bude a zda vůbec se závodění uskuteční. I přes opatření kvůli COVID-19 se nakonec sezóna stala velmi úspěšnou. Mezi jednotlivci zazářila chodkyně Eliška Martínková ziskem medailí z mezinárodních mistrovství a na domácích mistrovství se podařilo nejvíce medailí získat běžkyni Janě Pekařové. Dařilo se velmi i v soutěži družstev, kde se o historický úspěch podepsaly starší žákyně účastí na MČR. Přes nepříznivou situaci se klubu podařilo uspořádat další ročník Memoriálu Ludvíka Daňka, druholigový závod a také společné akce pro přípravkové děti a jejich rodiče.

1.    Ochuzená halová sezóna

Tréninky venku na zasněžené dráze, možnost závodění jen pro elitu ČR, turnovští atleti v kulichu a bundách přesto trénovali v malých skupinkách a odměnou jim bylo uspořádání MČR dorostu a juniorova Českým atletickým svazem v Ostravě. Bez jediného závodu se na „gigant“  vypravilo 9 atletů. Nejlépe se závod vydařil chodcům, když Roman Hanyk bral zlato na 5000 m chůze a mezi juniorkami brala stříbro Jana Zikmundová na 3000 m chůze. Zde naši Elišku Martínkovou potkala diskvalifikace po projití cílem na prvním místě. Ve finálové osmičce se pak umístilo 6 dalších atletů z našeho klubu.

2.    Chodecké medaile a zahájení sezóny na dráze

V průběhu jarní přípravy nás opět postihla celorepubliková karanténa a tréninky byly omezené. Přesto se během dubna podařilo uspořádat první MČR, a to v přespolním běhu, kde se nejlépe dařilo mladší žákyni Janě Csizmáziové, která doběhla na 5. místě a MČR v chůzi na 20 km, kde naše chodkyně vybojovaly dvě medaile. Stříbro brala Eliška Martínková a bronz Jana Zikmundová. Následovalo Mistrovství Evropy družstev v chůzi, kde se v juniorském týmu představily opět naše chodkyně. Právě Eliška Martínková zvítězila a brala jak individuální zlato, tak týmový bronz!

Koncem května se rozjelo závodění i na dráze, kdy se pořádaly závody na domácím stadiónu. Naplno sezóna odstartovala projektem „Atleti spolu“ začátkem června, následovala smršť závodů ve všech věkových kategorií. Náš stadión byl každým týdnem hostitelem nějakého závodu.

První dráhové MČR tohoto roku patřilo vícebojařům v Třebíči, kam vyrazili dorostenec Jakub Šafář a junior Cyril Žerava. Bohužel ani jeden z nich závod nedokončil. O dva týdny později pak Kladno hostilo MČR jednotlivců v kategoriích dorostu a juniorova. Zde náš klub měl účast 12 atletů a zisku 5 medailí, z toho se o nejcennější postarali Eliška Martínková a Roman Hanyk v chůzi a Kuba Šafář ve skoku o tyči, stříbro přidala další chodkyně Jana Zikmundová a bronz získala běžkyně Anna Pergerová na 1500 m př.

Konec první části završilo MČR mužů a žen ve Zlíně, kde se představil steeplař Luboš Gaisl, který zde finišoval na 5. místě a Kuba Šafář ve skoku o tyči, jenž si mezi dospělými vyskákal 7. místo. Bohužel do závodu nemohla nastoupit naše sprinterská štafeta na 4×100 m.

3.    Prázdniny ve stylu Elišky Martínkové

Červenec a srpen patřil bez debat naší chodecké hvězdě Elišce Martínkové. Ta se nejdříve kvalifikovala na Mistrovství Evropy juniorů v Tallinu i s další turnovskou závodnicí Janou Zikmundovou, kterou bohužel zranění nepustilo k této mezinárodní akci. Eliška zde na dráze ve strhujícím souboji vybojovala stříbrnou medaili! O pár týdnů později odletěla do Nairobi v Keňi. Zde jí čekalo Mistrovství světa juniorů a možnost porovnat své síly s konkurencí celého světa. Eliška si i s poraněným ramenem, které přes půlku její sezóny držely tejpy, dokázala ze světového mistrovství vybojovat bronzovou medaili a zkompletovat svou mezinárodní sbírku medailí během jedné sezóny!

Na evropské úrovni se konalo v Brně tradiční mezistátní utkání, kde se druhým místem blýskl ve skoku o tyči Kuba Šafář, dalším reprezentantem ČR z našeho klubu byl chodec Roman Hanyk.

Republikové mistrovství ve vícebojích pro mladší a starší žactvo hostila Plzeň, kde se tří členné výpravě dařilo skvěle. Aneta Marková vybojovala titul v pětiboji mladších žákyň a Ben Vaníček získal stříbro v devítiboji, když mu titul utekl o dva body.

V půlce srpna se zdárně podařilo na domácím stadiónu uspořádat poslední druholigové kolo. Kde naše družstva zakončila soutěže v tabulkách. Družstvo žen zde zvítězilo a postoupilo do baráže o první ligu. Muži skončili celkově 4.

4.    Historický úspěch žákyň, medailová sběratelka Jana Pekařová a Memoriál Ludvíka Daňka

Září patřilo především žákovské kategorii, kdy se hned z počátku měsíce konalo finále družstev staršího žactva. Zde se poprvé podařilo postoupit jak žákům, tak žákyním do semifinále najednou. O týden později se v Jablonci sešly již silné a ambiciózní družstva z půlky Čech, aby bojovali o 3 postupová místa na MČR do Ostravy. Právě družstvo žákyň dokázalo o pouhé dva body uhájit třetí postupové místo, žáci naopak o několik bodů neuspěli a skončili 4. Dařilo se také dorostencům, kteří po 11 letech opět postoupili do semifinále, kde skončili na zadních příčkách.

V půlce září náš klub po problémech s COVID-19 uspořádat opět další ročník Memoriálu Ludvíka Daňka, kde se mimo naše atlety představili také české i zahraniční hvězdy. Padly zde 3 rekordy memoriálu.

Následující víkend se v nedaleké Mladé Boleslavi uskutečnilo MČR žactva, kde náš klub měl opět početné zastoupení hned v 9 atletech. O jedinou medaili se postaral ve skoku o tyči Ben Vaníček, který ve velmi vyrovnané soutěži bral bronzovou medaili.

Dařilo se i malým atletům, když nejmladší žáci vybojovali 1. místo v krajském přeboru.

Poslední velkou soutěží na dráze bylo během prvního víkendu v říjnu MČR družstev žactva v Ostravě, kde naše žákyně svou premiéru proměnily v 8. místo v republice.

Během dráhových soutěží se konala také ty v terénu a na silnici, zde byla příkladnou reprezentantkou našeho klubu běžkyně Jana Pekařová, která během podzimu získala 4 medaile z MČR. Svou sbírku začala na Akademickém MČR, kde doběhla 3. na 3000m, dále získala titul v běhu do vrchu a dvě stříbra ze silničních mistrovství.

V listopadu náš klub uspořádal nezávodní běh za Nelu, aby jí mohl na dálku podpořit v jejím boji s lymfoblastickou leukémií. Zúčastnilo se přes 500 sportovců, kteří si proběhli naší trať.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4