Úspěšný víkend turnovských atletů na MČR a mezistátním utkání

Mezistátní utkání dorostenecké kategorie a dvě MČR absolvovali naši atleti během uplynulého víkendu. Na mezinárodním utkání si Kuba Šafář vyskákal v tyčkařské soutěži stříbro. Na MČR ve vícebojích v Plzni jsme vybojovali zlato a stříbro.

Mezistátní utkání

Letošní dorostenecké mezinárodní utkání se uskutečnilo v Brně mezi družstvy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. V reprezentačním dresu se zde představili Kuba Šafář ve skoku o tyči a Romča Hanyk v chůzi na 5000 m. Lépe se dařilo Kubovi, který si ve velmi větrném závodě vyskákal druhé místo za výkon 447 cm. Nestačil pouze na vítězného závodníka z Polska, který zvítězil 462 cm. Tímto výkonem přispěl českému družstvu 7mi body. Romča se mezi chodci také neztratil, když dokončil závod jako lepší z české dvojice na 6. místě v čase 25:40,26. Družstvo České republiky se v konečném součtu bodů umístilo na 2. místě za suverénním Polskem.

MČR ve vícebojích

Během obou víkendových dnů se na plzeňském stadionu uskutečnilo odložené MČR ve vícebojích pro kategorie mladšího a staršího žactva. Do Plzně se vydala o cenné kovy bojovat trojice mladých atletů. Za starší žáky se představil Ben Vaníček a za mladší žákyně sestry Anet a Terka Markovy. V doprovodu trenérů Míry Reichla a Filipa Horkého.

Ben zahájil svou dvoudenní pouť na 100 m př., kde svůj osobní rekord stlačil o téměř tři čtvrtě vteřiny na 14,76 s. Druhou disciplínou byl hod diskem, kde první pokus měl na jistotu kolem 32 m, v dalším pokusu se zlepšil na konečných 34,03 m. Velikou škodou byl poslední pokus, který letěl daleko za 40 m, ale bohužel mimo výseč. Sólo závod pak zažil ve skoku o tyči, když v době jeho vstupu do soutěže měl k sobě pouze 4 soupeře. Ben se nakonec jako jediný přenesl přes 4 m a vylepšil si osobní rekord na 410 cm. Tento výkon ho katapultoval na druhé místo průběžného pořadí. Poslední disciplínou prvního dne byl hod oštěpem, kde si Ben hodil parádní osobák v poslední sérii, jehož nová hodnota má 40,48 m a první den zakončil v průběžném vedení.

Druhý den zahájil v dalším osobním rekordu v běhu na 60 m, kdy rovinku prolétl za 7,74 s. Velká bodová ztráta nastala v dálce, kde daleké pokusy z druhé a třetí série byly bohužel s přešlapem, a tak bral body za nepovedený skok 536 cm. Následně se malá bodová ztráta vyskytla i v kouli, kde za svým osobním rekordem zaostal o více jak půl metru a musel se spokojit s výkonem z druhé série 10,78 m. Po těchto dvou disciplínách se Ben propadl na třetí místo. Své znovuprobuzení do soutěže a návrat do čela průběžného pořadí nastalo ve skoku vysokém. Ben si v této disciplíně si postupně vylepšil osobní rekord o 7 cm, a i když skoky na 180 cm byly velmi nadějně, musel se spokojit s výškou 177 cm. V závěrečné disciplíně běhu na 1000 m se nakonec rozhodovalo o všechny 3 medailové pozice. I přes veškeré úsilí a dalšího výkonnostního posunu o 5 vteřin na této trati Benovi čas 2:54,39 nestačil vítězství a o pouhé dva body prohrál boj o titul mistra ČR. Přesto může být spokojený ze své první velké medaile a osobáku 5323 bodů.

 

Neděle byla také ve znamení pětiboje mladšího žactva. Zde se mezi dívkami vydaly do boje Anet s Terkou hned v prvním favorizovaném běhu na 60 m př. Od první překážky se do vedení dostala Anet a ve skvělém závodě prolétla cílem v nejlepším letošním českém čase 9,36 s. Terka finišovala také v osobním rekordu jako pátá za 9,89 s. Po překážkách čekal holky hod kriketovým míčkem, kde se oběma podařilo zapsat další osobák. Anet se v této disciplíně umístila na 2 místě, když poprvé v závodě přehodila 50m a zapsala výkon 56,03 m. Hod kriketem není silná disciplína Terky, přesto si vylepšila osobní rekord na 36,49 m. Pro Terku následoval bodový přísun ve sprintu na 60 m, kde zaostala dvě setiny za osobákem a byla v této disciplíně druhá za 8,14 s. Anet se na sprintu podařilo udržet opět v přední části startovního pole, když proběhla cílem za 8,36 s. Po sprintu se holky opět přesunuly na technickou disciplínu skok daleký. Rozběhy velmi znehodnocoval rychle se měnící vítr a tak holky zapsaly nejlepší výsledek prvním zajišťovacím skokem, který měřil u Anet 489 cm a u Terky 483 cm. Další pokusy, kde holky skákaly daleko za 5 metrů, byly s nedošlapem nebo přešlapem. Do závěrečné disciplíny vstupovala Anet stále s náskokem na vedoucí pozici. Terka se pohybovala, ke konci první desítky a přes zdravotní problémy s nohou již závěrečných 800 m nebylo tak rychlých jak umí a musela se spokojit s časem 2:44,34 min., který jí vynesl konečné 8. místo na MČR za posbíraných 2890 bodů. Na medaili by musela běžet o 10 s rychleji, což v jejích možnostech bylo. Anet si vylepšila osobní rekord i zde, když dva okruhy zvládla za 2:41,82 min a tento čas jí zajistil titul mistryně ČR mezi mladšími žákyněmi za součet 3209 bodů.

MČR v dlouhém horském běhu

V neděli se do Janských Lázní sjeli nejlepší čeští a i zahraniční vrchaři v rámci světového poháru. Pro české závodníky se jednalo zároveň o MČR v dlouhém horském běhu. Trať, kterou museli běžci absolvovat, vedla kolem Černé hory o délce 22,05 km s převýšením 1050 m. V barvách AC Turnov se zde představil Radim Berka. Ten se v početném startovním poli vůbec neztratil a mezi českými závodníky se umístil na 12. místě v čase 1:49:15 hodin.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31