ELIŠKA MARTÍNKOVÁ JE VICEMISTRINÍ EVROPY DO 20 LET V CHŮZI!

Druhá mezinárodní akce a druhá medaile. Taková je bilance chodkyně Elišky Martínkové. Po zlaté medaili z ME družstev v Poděbradech v dubnu si Eliška přidává do své sbírky další Evropskou medaili! Na ME do 20 let se umístila na trati 10 000 m chůze na druhém místě v novém dráhovém osobním rekordu 46:23,74 min.

Mistrovství Evropy do 20 let hostil tento rok Tallin v Estonsku. Atleti z celé Evropy zde bojovali o medaile od 15. července do 18. července. Svěřenkyni Kačky Čermákové čekal závod již v závěru prvního dne soutěžení. Ve večerních hodinách se Eliška postavila na start početného startovního pole (celkem 31 závodnic) a vydala se poměřit své síly s evropskou konkurencí své kategorie.

Eliška se již od počátku závodu držela v čele startovního pole. V polovině prvního kilometru se vydala do čela se skupinkou pronásledovatelek v závěsu, se kterými se střídala na vedoucí pozici. V první půlce závodů jí byly největšími soupeřkami především pozdější vítězka Ruska Khalilová, její parťačka Petrova a také ukrajinská chodkyně Sholomitská. Eliška se v průběhu pátého kilometru odpoutala od svých sokyň a postupně zvyšovala svůj náskok. Bohužel se jí nevyhnulo napomenutí od rozhodčích a téměř dva kilometry před cílem obdržela druhý výstražný terčík, kvůli kterému musela zvolnit a hlídat si více techniku. Této situace využila právě Khalilová, která se 1500 m před cílem dotáhla na Elišku a spolu sváděly souboj až do posledního kola, kdy nástup ruské závodnice byl kvůli důrazu na techniku nad Eliščiny možnosti. Ta si tak pohlídala svou druhou velkou mezinárodní medaili a díky svému výkonu vybojovala druhé místo, když za vítězkou zaostala o necelých 7 vteřin. Na třetím místě dokončila závod se ztrátou 9 vteřin na Elišku francouzská závodnice Biré-Heslouis.

Čas Elišky 46:23,74 minut ji řadí v dlouhodobých tabulkách ČR na 3. místo za světovou rekordmankou Anežkou Drahotovou (42:47,25) a její sestrou Eliškou (44:45,27).

„MEJ hodnotím rozhodně kladně, nasbírala jsem určitě spoustu zkušeností a ten necelý týden tady jsem si moc užila. Co se závodu týče, ačkoli jsem nesmírně vděčná a nadšená ze stříbra, nemůžu říct, že jsem 100% spokojená, vzhledem k okolnostem. Asi na 5. kilometru jsem se dokázala utrhnout a v dost rychlém tempu navyšovala náskok. 2 kilometry do cíle jsem ale měla dva terčíky kvůli technice, byla nucená si techniku více hlídat a zpomalit. 3 kola do cíle se na mě tak znovu dotáhla ruská závodnice, která byla bez terčíků, a tak jsme s trenérkou rozhodly, že s ní nemůžu finišovat na úkor techniky. Mám z toho smíšené pocity, jelikož jsem si věřila a chtěla bojovat, ale byl tam skoro jistý risk ztráty jakékoliv medaile. Tak či tak, nemůžu být rozhodně nespokojená, stříbro beru jako úžasný úspěch a zároveň obrovskou motivaci makat dál!

Největší dík samozřejmě patří osobě, bez které by to nešlo, trenérce Kateřině Čermákové s kterou tvoříme skvělý tým a ještě dlouho budeme! Také musím říct, že lepší atmosféru jsem zatím nezažila a to hlavně díky úžasné podpoře zbytku našeho českého týmu, i když náš závod byl až večer a přeci jen, trvá skoro 50min, jejich ohromná podpora a fandění až do konce bylo něco skvělého! Chtěla bych takto poděkovat, ale i těm, co mi fandí a podporují mě z domova, moc to pro mě znamená!“ zhodnotila své vystoupení na MEJ Eliška.

O další velkou medaili bude bojovat na MS v Nairobi od 17. do 22 srpna.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2