ZLATÁ ELIŠKA MARTÍNKOVÁ NA MISTROVSTVÍ EVROPY DRUŽSTEV V CHŮZI!

O uplynulém víkendu 15. – 16. května se v Poděbradech uskutečnilo Mistrovství Evropy družstev v chůzi. V českém týmu juniorek figurovaly dvě chodkyně z AC Turnov Eliška Martínková a Jana Zikmundová, které doplnila Klára Hlaváčová z Kladna. Pro Elišku i Janu se navíc jednalo o první velkou mezinárodní akci. V konečném pořadí se družstvo umístilo mezi evropskými juniorkami na 3. místě. V rámci individuálního umístění se podařilo Elišce Martínkové ovládnout celý závod na 10 km chůze!

Největšími soupeřkami byla družstva Portugalek, Francouzek a Španělek. Právě chodkyně prvních dvou jmenovaných států obsadily za vítěznou Eliškou následující pozice, kdy týmový závod ovládly Portugalky (2. a 5. místo) před Francouzkami (3. a 4. místo). O třetí pozici si to rozdaly reprezentantky Česka (1. a 14. místo) a Španělska (7. a 8. místo), když díky prvenství Elišky získaly české juniorky bronz na ME družstev.

Eliška Martínková odstartovala závod juniorek jako jedna z favoritek na celkové prvenství. Za zády se jí držela chvíli Běloruska Lizaveta Hryshkevich, která se v druhé polovině závodu propadla, a tak Eliška pokračovala svůj evropský sólo závod. Stylem start-cíl nakonec ovládla v mezinárodní silné konkurenci celý závod, když prošla cílem v novém osobním rekordu 45:46 minuty. Tímto vítězstvím se stala také historicky nejúspěšnější českou závodnicí na ME družstev a výrazně pomohla svému družstvu na stupně vítězů.

Druhá turnovská chodkyně, která se kvalifikovala do závodu díky svému výkonu z Dudincích, byla Jana Zikmundová. Svěřenkyně trenéra Ivo Pitáka si v evropské konkurenci také nevedla špatně. Stále ještě s mírným zdravotním omezením se pohybovala v průběhu závodu v druhé desítce závodnic. Závod nakonec dokončila na 17. místě v čase 53:13 minuty, když jí v českém souboji vrátila porážku z Dudinc třetí česká juniorka z týmu Klára Hlaváčová, jenž dopomohla bronzu 14. pozicí.

V rámci testovacích závodů se v sobotu zúčastnil závodu na 5 km chůze dorostenec z Turnova Roman Hanyk, který startoval po boku starších juniorských chodců i svých dorosteneckých. V závodním poli byli také slovenští chodci, takže si poměřil síly i s našimi sousedy. Závod došel na 7. místě ve vyrovnaném osobním rekordu 24:04 minuty.

České reprezentanty zde vedla trenérka AC Turnov Kateřina Čermáková, která je zároveň trenérkou zlaté Elišky Martínkové.

Foto: Aleš Gräf, ČAS

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6