Trenéři AC Turnov – Zuzana Hanyková

Sportu se Zuzka věnovala již v dětství. Zpočátku cvičení v Sokole v Jablonci nad Jizerou, poté přičichla ke sjezdovému lyžování, které ji velmi bavilo a celkem jí i šlo. Reprezentovala v něm oddíl na celostátní úrovni. V létě k suché lyžařské přípravě přibyly i schůzky a tréninky turistického oddílu. S turisty Zuzka absolvovala každý týden nějakou akci. Buď výlet nebo TBZ. V TBZ – turisticko-branném závodě dvojic pak s parťačkou (mimochodem maminkou Ondry Nesvadby závodícího v barvách AC Turnov ve 2. lize) dosáhly na 2. místo na Mistrovství Československa. Pokud jí zbyl čas, ráda si chodila s klukama zahrát fotbálek. Po studiích na sport bylo již času méně a s chutí si vyjela na kole. Poté přišly děti a jiné starosti.

Když kluci povyrostli, hledala pro ně sportovní kroužek. Atletika se jí líbila svojí pestrostí a tím, že zpočátku rozvíjí všestrannost a poté si děti mohou vybrat disciplínu. Po určité době byla Zuzka oslovena, zda by se nechtěla angažovat v oddíle jako trenér a občas vypomohla v krajském přeboru družstev, kde si vyzkoušela závodní chůzi.

V současnosti je členkou družstva žen AC Turnov a snaží se pomoci týmu hlavně závodní chůzí na pět nebo deset kilometrů a občas si zaběhne trojku či pětku. Minulý rok (2020) Zuzka vybojovala na MČR ve veteránské kategorii 3. místo v chůzi na 10 km.

Zuzka se věnuje trénování dětí v atletické přípravce ve věku 9 – 12 let po boku zkušeného trenéra Míry Reichla a ještě dojíždí do nedalekých Přepeř, kde trénuje děti od první do páté třídy. Před pandemií Zuzka s Mírou pořádali dvakrát ročně atletické soustředění ve Studenci a doufá, že tento rok již opět budeme moci tradici obnovit. Také pravidelně doprovází děti z přípravek a žactva na závody.

 

Jaký vidíš rozdíl v závodění v tvých předchozích sportech a závodění v atletice.

Všechny sporty, které jsem kdy provozovala, byly víceméně venkovní sporty. Rozdíl byl ve finanční a časové náročnosti. Každý mě něčím obohatil a získala jsem asi celoživotní závislost :). K závodění v atletice jsem se vrátila po třiceti letech (v dětství školní závody) a zatím mě to baví a postupně se i na „stará kolena“ zlepšuji.

Jsi matka dvou úspěšných turnovských atletů, jak vnímáš jejich úspěchy?

Asi jako každý rodič jsem pyšná a ráda, že kluci mají úspěch. Pravda je ta, že cesta k úspěchu u synů byla rozdílná. Jednomu šlo vše od začátku tak trochu samo a druhý si k úspěchu došel, a to doslova, svou trpělivostí a pílí. Nemám radost jen z úspěchů svých synů, ale každý skvělý výsledek turnovských atletů mě velmi potěší.

Stala se ti nějaká vtipná příhoda během tvých závodů?

Asi ne. Nebo si nevzpomínám. Možná vtipné může být to, že ve věku, kdy mnozí se závoděním končí, já vlastně znovu začínám:).

 

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1