Zlato a stříbro z hMČR v Ostravě

Víkendový „Gigant“ dorostu a juniorstva v Ostravě je již minulostí. Výprava AC Turnov skládající se z 9 atletů a tří trenérů, zde za zpřísněných hygienických podmínek vybojovala mnoho skvělých výsledků! Především se v ostravské atletické hale dařilo naším chodcům, kteří vybojovali dva cenné kovy.

Titul mistra ČR si domů odvezl dorostenecký chodec Roman Hanyk! 5000 m chůze, taková byla vzdálenost, kterou Roman musel ujít k titulu. Závod byl odstartován zároveň s juniory, kteří mu pomohli určitě i k jeho skvělému osobnímu rekordu 24:53,39 min.

„Jelikož jsem na začátku ledna ztratil kvůli nemoci 14 dní tréninku, nebyl jsem na tento závod zcela připravený. Startoval jsem s vědomím, že budu o titul bojovat se soupeřem, který se v poslední době velmi zlepšil a přiblížil se k mému osobnímu rekordu. Závod jsem rozešel trochu rychleji, než jsem plánoval a snažil jsem se soupeřům ujít. To se mi asi v polovině povedlo a zbytek závodu jsem se jen pokoušel držet tempo a správnou techniku, což se mi také povedlo.” říká k závodu Roman Hanyk.

Druhou medaili získala mezi juniorkami stříbrná Jana Zikmundová na trati 3000 m chůze. Jana obhajovala titul mistryně z loňského roku, to se jí bohužel nepovedlo, a pro letošní sezónu jí patří titul vicemistryně v čase 14:41,72 min. Mezi juniorkami jsme měli zastoupení také v Elišce Martínkové, která útočila dokonce na národní rekord, ten jí v cíli unikl o vteřinu a o chvíli později byla navíc smolně diskvalifikována.

Hodnocení Jany Zikmundové: „Letošní MČR nehodnotím kladně ani záporně. Vzhledem k této pandemické době jsem ráda, že byla možnost si v hale vůbec zazávodit a beru ji jako odrazový můstek do venkovní sezóny, která nám chodcům začíná už 20. 3. v Dudincích na Slovensku. Teď vím, kde jsou má slabá místa, a věřím, že se mi na nich podaří zapracovat.“

Na finálových pozicích se pak umístila většina dalších turnovských atletů. V sobotu si 5. místo při své premiéře na vysokých překážkách (60 m př.) vybojovala juniorka Lucie Sajdlová v novém oddílovém rekordu 9,48 s a následně přidala ještě 7. místo v běhu na 400 m za 59,41 s. Na půlce se představil zkušený junior Michal Hanyk, který ve finále doběhl v halovém osobním rekordu 1:56,37 min na 5. místě. Stejné umístění vybojovala také juniorská běžkyně Jana Pekařová v závodě na 1500 m (4:56,84 min PB) a na dvojnásobné trati přidala 6. místo za 10:55,69 min. Poslední finálové umístění patří dorostenci Adamu Malému za 6. místo v běhu na 1500 m, kde dokončil závod halovém osobním rekordu 4:21,13 min. Adam byl dále devátý i na dvojnásobné trati (9:32,49 min PB).

Těsně před branami finále skončila dorostenecká překážkářka Nela Vaníčková, která ve svém rozběhu doběhla pátá za 9,06 s. Nela musela přerušit značnou část přípravy po zranění kotníku a věříme, že na hlavní sezónu bude již v plné síle. Své první juniorské mistrovství má za sebou vícebojař Cyril Žerava, jenž vybojoval 9. místo v tyči (370 cm) a prvně si v závodě vyzkoušel juniorskou 6 kg kouli, kterou poslal do vzdálenosti 11,48 m, což mu vyneslo 12. místo.

„Musím poděkovat atletům a trenérům za výbornou reprezentaci. Pro všechny z nich to byl první start v sezóně a do toho ještě měli velmi ztížené tréninkové podmínky, třeba oproti atletům z Prahy, Ostravy či Plzně, kteří mohou trénovat v atletických halách či tunelech. I tak, se jim povedlo dosáhnout výborných výsledků, všichni se nakonec vešli i do první desítky celkového pořadí. Viděli jsme také spoustu osobních rekordů, což je při prvním startu v sezóně opravdu nevídaná záležitost. Osobně mne velmi mrzí diskvalifikace Elišky Martínkové, dle mého názoru byla neoprávněná. I v atletice jsou však rozhodčí pouze lidé, kteří mají právo na chybu. Eliška svou dominancí předvedla, že je již závodnice úplně jiné třídy a rozhodně má navíc, než jen bojovat o medaile na MČR. Moc se těším co nám předvede společně i s dalšími atlety venku na dráze. Už jen tento jediný závod v halové sezóně ukázal, že turnovskou mládež čeká vynikající sezóna 2021.“ šéftrenér klubu Tomáš Krištof.

                                                                                             

FOTO Z MČR ZDE

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4