Úspěšná Olympiáda dětí a mládeže 2019

Poslední červnový týden hostil Liberecký kraj největší mládežnickou sportovní akci v České republice. Konaly se zde již deváté Olympijské hry dětí a mládeže, samozřejmě u toho nechyběly ani atletické naděje z AC Turnov. Dá se říci, že již samotná nominace mezi 32 nejlepších žákovských atletů z kraje je pro kteréhokoli sportovce veliký úspěch. Atletický oddíl z Turnova zde reprezentovalo celkem sedm atletů, kteří se představili v dresu domácího Libereckého kraje.

Nejúspěšnějším atletem celé krajské výpravy se stal Národní rekordman ve víceboji Jakub Šafář. Jakub si pro Olympiádu dětí a mládeže vybral disciplíny skok daleký a 100 metrů překážek. Ukázalo se, že jeho výběr byl vydařený jelikož si připsal zlato z dálky a stříbro z překážek. Ve skoku dalekém prošel svěřenec Miroslava Reichla lehce do finále, když hned prvním pokusem přesně trefil kvalifikační limit 630 cm. Ve dvanáctičlenném finále Jakub plnil roli favorita a jeho pokusy byly opravdu daleké. Nejdelší byl nakonec pokus 676 cm, kterým si Kuba překonal svůj osobní rekord a mohl tak slavit zisk zlaté olympijské medaile. Na překážkách si žák sportovní přípravy ZŠ Skálova též překonal osobní rekord, ve finále až na 13,22 což je také hodnota nového oddílového rekordu. Ve finále se bohužel střetl s novým Národním rekordmanem na tuto trať Tomášem Dvořákem ze středočeského kraje, který nedal Kubovi šanci na zlatý double.

Další medailistkou Libereckého kraje se stala Nela Vaníčková, která na Olympiádu odjížděla s nejrychlejším časem na 100 m překážek. Nela si suverénně pohlídala postup z prvního místa do finále a tak se čekal velký boj o medailové pozice. Ve finále si Nela doběhla pro úžasné druhé místo a stanovila hodnotu nového oddílového rekordu až na 14,34 s. Nela si po smolném MČR v hale, kde skončila čtvrtá pověsila svojí první medaili z republikové konkurence, jistě si to za svojí tréninkovou snahu zasloužila.

V dresu Libereckého kraje se představila také mistryně republiky z haly ve skoku dalekém Amélie Hobelantová. Amélie si mohla vybrat z více disciplín obdobně jako Jakub Šafář se totiž věnuje především vícebojům. Nakonec padla volba na skok daleký a skok vysoký. Více šancí na úspěch měla Amélie přeci jen v dálce a je pravda, že od medaile jí dělil opravdu malý kousek. Svěřenkyně Tomáše Krištofa zaostala za třetím místem o 2 cm a výkon 545 cm ji stačil na bramborovou pozici. Ve finále výšky se Amél nepodařilo přehoupnout přes 160 cm, což by ji zajistilo místo v první pětce výsledkového pořadí, nakonec se musela z výšky spokojit se solidním devátým místem.

Ve vrhu koulí reprezentoval Liberecký kraj nadějný vrhač z tréninkové skupiny Kamily Kolníkové Matěj Bradáč. Matějovi se podařilo vylepšit si osobní rekord až na 11,58 m a odjel tak s velmi pěkným 13.místem. Dalším zástupcem turnovské atletiky byl mladší žák Benjamín Vaníček, který se představil hned ve dvou disciplínách. Ve skoku vysokém skončil těsně za branami finále. Stejně tomu bylo i v běhu na 300 metrů, kde mu ani překonání osobního rekordu (44,13 s) nestačilo na postup do finále.

Dalšími reprezentanty Libereckého kraje na ODM 2019 byli naši překážkáři Veronika a Vojtěch Markovi. Veronika si na 60 m překážek doběhla pro svůj nejlepší čas v kariéře, bohužel na postup mezi osm nejlepších v republice to nestačilo. Vojtěch Marek se pral s těžkou konkurencí také velmi dobře a časem 10,12 s se dostal do druhé desítky výsledkového pořadí.

Je třeba poblahopřát všem členům AC Turnov, kteří se na Olympiádu dětí a mládeže kvalifikovali a poděkovat jim za skvělou reprezentaci oddílu. K dosaženým výkonům gratulujeme a nyní je třeba si trochu odpočinout a poté se opět pustit do tréninku s cílem dosažení skvělých výkonů v podzimní části atletické sezóny.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5