Národní rekord Kuby Šafáře na MČR ve vícebojích

První červnový víkend hostil moravský Zlín Mistrovství České republiky ve vícebojích. Tohoto Mistrovství se zúčastnila také čtyřčlenná výprava z oddílu AC Turnov. V kategorii dorostenců se představil Cyril Žerava, mezi žáky se kvalifikoval veliký favorit Jakub Šafář a mezi žákyně se probojovalo duo turnovských atletek Amélie Hobelantová a Nela Vaníčková. Již počet kvalifikovaných atletů naznačoval, že pro oddíl z Českého ráje půjde o jedno z nejúspěšnějších Mistrovství ve vícebojích.

Velikým adeptem na zlato byl Mistr České republiky z halových vícebojů Jakub Šafář, který se představil v kategorii žáků. Hned od první disciplíny si šel za obhajobou titulu, jelikož se mu podařilo skvěle zaběhnout 100 m překážek za 13,77 s a stal se vítězem této první dílčí disciplíny žákovského devítiboje. Poté pokračoval vynikajícími výkony i v dalších disciplínách, když se mu podařilo zvítězit v disku (41,03 m) a ve skoku o tyči (410 cm). První soutěžní den zakončil Jakub vynikajícím hodem oštěpem, kdy zapsal velmi kvalitních 46,59 m. Po prvním dnu se svěřenec Miroslava Reichla mohl pyšnit obrovským náskokem na druhého v pořadí a zdálo se, že Jakub už může prohrát pouze sám se sebou.

To se naštěstí nestalo a tam kde Kuba skončil první den, tak začal druhý, jelikož se mu podařilo vyhrát další dílčí disciplínu, tentokrát sprint na 60 metrů, kde si zlepšil osobní rekord na 7,22 s. Po velmi slibných výkonech ve skoku dalekém (600 cm), vrhu koulí (11,98 m) a skoku vysokém (183 cm) se Jakub se svým trenérem začali zaměřovat na další možný cíl, čímž bylo překonání národního rekordu v devítiboji žáků. Žák sportovní přípravy ZŠ Skálova Turnov si však musel výrazně vylepšit osobák na závěrečné kilometrové trati, aby rekord překonal. Kubovi se nakonec podařilo běžet za skvělých 2:55,58 min a získal tak potřebný počet bodů k tomu aby se zapsal do historie a stal se tak Národním rekordmanem v devítiboji žáků. 19 let starý rekord se mu podařilo překonat o více jak 50 bodů a korunoval tak zisk již třetího mistrovského titulu z tohoto roku. Zápis do historie je o to výjimečnější, že se mu stejný počin podařil již na Mistrovství republiky ve vícebojích v hale.

Dvojice turnovských žákyň svůj sedmiboj rozjela také více než slušně. Nela Vaníčková se svým výkonem na překážkách vyhoupla do čela národních tabulek a pozadu nezůstala ani Amélie Hobelantová, která se po zaspaném startu poprvé dostala na trati 100 m překážek pod 15 s. Další disciplínou byla výška, ve které si Vaníčková vytvořila osobní rekord (154 cm) a Amélie Hobelantová skočila výborných 163 cm. Po velmi slušných výkonech v kouli, čekala děvčata první den ještě stopadesátka ve které si obě vylepšili osobní rekord a tak obě naše závodnice končili první den v první pětce průběžného pořadí. Druhý den se však oběma nevydařil dle představ, Nela Vaníčková mohla být spokojená ještě s dálkou kde si skočila osobní rekord 511 cm, avšak nevydařený oštěp (23,94 m) ji vyřadil z bojů o medaile. Amélie zapsala v dálce 514 centimetrů a v oštěpu 27,81 m, což ji ještě dávalo teoretické naděje na zisk medaile. Avšak Amélie ještě není na závěrečné osmistovce tolik zdatná jako její soupeřky a nakonec se musela smířit s trochu smolnou, ale velmi poctivě ubojovanou čtvrtou pozicí v celkovém pořadí, která je známkou veliké kvality této turnovské závodnice. Nela bohužel musela ze závěrečné osmistovky odstoupit a mistrovský sedmiboj tak nedokončila, avšak velmi vydařené výkony a především skvěle zaběhnuté překážky ji posunou ve snaze dále se zlepšovat.

Jediným zástupcem v dorostenecké kategorii byl Cyril Žerava, kterého trápili před závodem komplikace s kotníkem. Při závodě však na něm nebylo nic znát a Cyril se s kompletním mužským desetibojem popral velmi statečně. Svěřenci Miroslava Reichla se velmi vydařily sprinterské disciplíny, také vrh koulí a hod diskem. Méně spokojený mohl být Cyril se skokem vysokým a také s oštěpem. Celkově se Podařilo tomuto dorostenci posbírat 5719 bodů, což v republikové konkurenci stačilo na velmi solidní 11. místo.

Národní rekord Jakuba Šafáře, čtvrté místo Amélie Hobelantové a vynikající dílčí výkony Nely Vaníčkové a Cyrila Žeravy dávají znát, že atleti AC Turnov byli na toto Mistrovství velmi dobře připraveni. Atletické jaro 2019 teprve vyvrcholí třeba Olympiádou dětí a mládže nebo MČR dorostenců na konci června. Již nyní, ale můžeme potvrdit, že naše mládež pokračuje na vítězné vlně z halové sezóny 2019. Limit Michala Hanyka na EYOF do Baku nebo Národní rekord Jakuba Šafáře je tomu jasným důkazem a to ještě zdaleka nekončíme…

 

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1