Naši atleti řádili na MČR staršího žactva

Naši atleti si přivezli 5 cenných kovů z MČR staršího žactva. Do Břeclavi odcestovala veliká výprava 15ti atletů. Z toho se v individuálních disciplínách předvedlo 10 z nich. Především se dařilo běžci Michalu Hanykovi, který si přivezl zlatou a stříbrnou medaili. Dále získal AC Turnov chodecký double v kategorii žákyň zásluhou Elišky Martínkové a Jany Zikmundové. Ze sprintů vybojoval stříbrnou medaili Matěj Ponocný.

Za nehezkého počasí se po dva dny konalo MČR staršího žactva v Břeclavi. Tuto sezónu náš klub ukazuje, že má velice silné žactvo, když před 14ti dny postoupilo celé družstvo žáků až do finále, které je ještě čeká 7. října. Do Břeclavi přijelo ukázat své kvality v individuálních disciplínách 10 atletů a dalších 5 do štafet.

Chlad a déšť, pro sprintera nepříjemné počasí. Matěj Ponocný však zaklekl do prvního rozběhu na 60 m s jasným cílem, a to postup do finále. Matěj si v rozběhu zaběhl čas 7,39 s a z druhého místa si v klidu dosprintoval mezi nejlepších osm sprinterů. O dvě hodiny později Matěj ukázal, že má pevné nervy a ani po opakovaném startu neztratil koncentraci a z druhé dráhy dokázal vybojovat první stříbrnou medaili!!! Ve finále si vylepšil čas z rozběhu o celou desetinu až na 7,29 s a zaostal pouze setinu za svým osobním rekordem. Zlato získal Tadeáš Formánek z Opavy (7,05 s) a pro bronz si doběhl těsně za Matějem Armin Ntemo z Ústí n/L. (7,30 s). Matěj druhý den nastoupil ještě na trať 150 m, kde se již nedokázal probojovat do finále a skončil na celkovém 23. místě.

Ještě ani neskončila radost z první medaile a už se blížil zisk té nejcennější. Michal Hanyk vyběhl na „stýpla“ dlouhý 1500 m. Michal hned od začátku závodu přebral vedení a celý závod si v klidu tahal sám. Průběžné časy dávali tušit, že se bude jednat o hodně rychlý závod. Přebíhal překážky jako by tam ani nebyly a v cíli se nakonec časomíra zastavila na novém rekordu mistrovství 4:24,76. Tímto časem překonal o 98 setin výkon vynikajícího běžce a současného reprezentanta Filipa Sasínka a zaostal o méně jak 1,5 vteřiny za rekordem národním. Po této zlaté medaili vyrazil Michal v neděli znovu na okruh, tentokrát na 3000 m. Michal 7,5 kol zvládl za 9:11,06 min a jen těsně v cíli podlehl svému rivalovi Nico Bokettovi který nad ním zvítězil o pouhou desetinu. Michal se tak stal nejúspěšnějším atletem naší výpravy se ziskem zlaté a stříbrné medaile.

Famózní chodecký závod předvedly holky Eliška Martínková a Jana Zikmundová. Obě nastoupily na start 3000 m chůze. Jana byla favoritkou s nejlepším časem ve startovním poli. Za to Eliška tuto trať  na dráze nikdy neabsolvovala. Přitom právě ona šokovala celé startovní pole a svým stylem se hned od začátku vydala do čela a stále prodlužovala svůj náskok. Jana začala rozvážněji a držela se chvíli ve skupince za Eliškou, poté se také odpoutala a snažila se dojít svou oddílovou kolegyni. V posledním kole už vše bylo jasné, naše výprava se již mohla připravovat na oslavy zisku dalších dvou medailí. Eliška zvítězila ve vynikajícím a letos nejrychlejším čase kategorie 15:35,07. Jana došla na druhém místě v čase 16:19,81 a v novém osobním rekordu. Elišku a Janu doprovodila na stupně vítězů třetí Tereza Zápotocká (17:12,77).

Dva chodce jsme měli i mezi chlapci. Zde nás reprezentovali Roman Hanyk Zbyněk Stolín. Roman věkem ještě mladší žák byl vůbec nejmladší chodec ve startovním poli. Přes to dokázal, že do příštích let si ho musí soupeři hlídat. Mezi staršími chlapci vybojoval krásné 6. místo (18:25.65). Zbyněk je naopak starším žákem poslední rok. Proto si MČR užil a došel si pro 9. místo a vylepšil si osobní rekord téměř o minutu na 18:35,51.

Mezi dívkami v disciplíně vrh koulí nechyběla stříbrná z LODM Barbora Velíšková. Ta měla jistě medailové ambice, avšak závod v mokrém kruhu jí příliš nesvědčil. Z druhého vrhu do vzdálenosti 11,25 m si získala postup do finále z 5. místa. Bohužel ve finále se Báře nepodařilo své pokusy odvrhnout do výseče a šestým pokusem se již nedokázala zlepšit. Před Báru se dostaly dvě soupeřky, kterým se naopak zadařilo a odsunuli ji na konečné 7. místo.

Po boku úspěšného Michala Hanyka se na start 3000 m postavil ještě další zástupce hájící naše barvy. Jiří Čermák sice nepatřil mezi favority, ale závodil především o vylepšení svého osobního rekordu. Po doběhu nemohl být jinak než nadmíru spokojen osobní rekord si vylepšil o více jak 10 vteřin! A jeho novým osobákem je po víkendu jíž čas 10:10,34. Tento výkon mu také stačil na krásné 13. místo na MČR.

Nesmíme zapomenout ani na mužské technické disciplíny. V hodu diskem a ve skoku o tyči se představil turnovský vícebojař Cyril Žerava. V mokrém odhodovém kruhu se mu kilovým diskem podařilo zapsat 33,09 m. Tento výkon mu stačil na konečné 16. místo. Ve skoku o tyči, která začala hned poté, co dokončil soutěž v hodu diskem se mu nepodařilo skočit svou základní výšku a patří mu pomyslné 18. místo.

Mladou překážkářkou na trati 200 m př. byla Anna Vinšová. Anna nastoupila do třetího rozběhu v krajní 6. dráze, kde před sebou neměla žádné soupeřky. Ve svém běhu nakonec doběhla na 5. místě v čase 31,51 s, což jí na postup do finále nestačilo a odvezla si celkové 17. místo.

Turnovská atletika nechyběla ani na startu v obou štafetách, v klučičím i dívčím podání.

V sobotu se běhaly krátké štafety na 4 x 60 m. Kluci nastoupili hned v prvním nejsilnějším rozběhu ve složení Jakub Šafář, Cyril Žerava, Filip Huťka a Matěj Ponocný. Kluci srdnatě bojovali, ale museli se sklonit před silnějšími a nakonec ve svém běhu porazili pouze kvartet z Českých Budějovic. V celkovém pořadí si díky času 28,70 s vyběhli 13. pozici. Dívčí štafeta ve složení Anna Vinšová, Lucie Sajdlová, Nela Vaníčková a Amélie Hobelantová si suverénně vyběhla vítězství v posledním 5. běhu ve výkonu 32,03 s. Holky obsadily v celkovém pořadí 15. místo z 26 štafet!

Na neděli byly nachystány štafety na 4 x 300 m. Klučičí kvartet nastoupil ve stejném složení jako v sobotu. Tentokrát vyběhli ve třetím rozběhu a až těsně ve finiši prohráli boj o druhé místo v rozběhu. Přesto si hoši o jednu příčku polepšili oproti sobotě a v čase 2:39,39 skončili celkově 12. V dívčí štafetě nahradila zraněnou Annu Vinšovou Eliška Martínková, která se společně se zbytkem holek z krátké štafety vydala bojovat o co nejlepší umístění stejně jako kluci ve třetím rozběhu. Holky si doběhly pro čas 3:08,46, jež jim dal konečné 17. místo.

Veliké poděkování patří všem zúčastněným za vzornou reprezentaci a předvedené výkony. Nesmí se zapomenout ani na lidi, které tyto mladé talenty připravují a tráví s nimi svůj čas na stadionu či někde v parku. Jsou to trenéři a trenérky, kterým patří velké díky.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1