Stříbrný a bronzový Michal Hanyk na MČR žáků

Rekordní výprava žáků a žákyň AC Turnov se vydala na halové Mistrovství České republiky žáků do pražské Stromovky, které se konalo o víkendu 4. a 5. března. Turnov zde reprezentovalo celkem 12 atletických nadějí v konkurenci nejlepších mladých atletů do 15 let z celé České republiky. Kromě dvou medailí běžce Michala Hanyka se můžeme pyšnit také třemi umístěními v první desítce výsledkové listiny a dalšími výbornými výsledky.

Největší medailovou nadějí AC Turnov byl běžec Michal Hanyk, který v sobotu absolvoval běh na 1500 metrů, v neděli pak dvojnásobnou trať na 3000 metrů. V běhu na 1500 metrů patřil mezi čtyři největší kandidáty na zisk medaile, což se hned v prvních dvou kolech závodu potvrdilo, odtrhla nejrychlejší čtveřice a bylo jasné, že pokud se nic závažného nestane, tak Michal nedopadne hůře než čtvrtý. Zhruba uprostřed trati se odtrhla trojice favoritů včetně Michala Hanyka. Tito tři borci si to rozdali o republikové medaile až v posledních dvou kolech. Nejvíce sil měl pražský Nico Boketta, druhý skončil Michal Hanyk a třetí Nicholas Jan Adensam z AK Olomouc. Krásný a do poslední chvíle vyrovnaný závod byl vyjímečný také v tom, že vítěz zaběhl národní rekord žáků na této trati 4:07,27 min, Michal doběhl pouze 8 desetin za vítězem (4:08,09 min), čímž by také překonal doposud platný Český rekord v běhu na 1500 metrů, který měl hodnotu 4:09,89 min.

Svěřenec Miroslava Reichla patřil mezi veliké favority také v běhu na 3000 metrů, který se konal v neděli v pravé poledne. Průběh závodu byl velmi podobný tomu na poloviční trati ze soboty, ihned po startu se utrhli tři nejrychlejší a opět se rozhodovalo v posledních dvou kolech. Vítěz zůstal stejný jako v běhu na 1500 metrů, jen Hanyk s Adensamem si prohodili stříbro a bronz. Michal tedy mohl slavit bronzovou medaili výborným časem 9:39,18 min, kterým zaostal o deset vteřinek za vítězem, ale na čtvrté místo měl náskok více než 20 vteřin. Miroslav Reichl měl kromě Michala v závodě také Jiřího Čermáka, který se umístil na velmi pěkném 16. místě v silné republikové konkurenci.

Dalším velikým úspěchem atletů z Turnova bylo krásné 6. místo Jany Pekařové v běhu na 1500 metrů. Tato specialistka na orientační běh závodila poprvé na atletickém republikovém šampionátu a výborný čas 5:04,81 min. ji řadí mezi nejlepší běžkyně v republice. Na vynikajícím osmém místě skončila štafeta žáků AC Turnov na 4×300 metrů, která ve složení Filip Huťka, Cyril Žerava, Jakub Šafář a Matěj Ponocný zaběhla výborný čas 2:43,60 min. Těsně za branami užšího finále skončila turnovská koulařka Barbora Velíšková, která výkonem 10,73 m zaostala o 40 centimetrů za nejlepší republikovou osmičkou. Barča však umí vrhat mnohem dál, a tak se velmi těšíme na její výkony v hlavní sezóně.

Nebyly to však pouze tyto skvělé výsledky, které předvedli atleti AC Turnov. V běhu na 800 metrů skončila v rozběhu Lucie Sajdlová, v tyči se předvedl mladý vícebojař Cyril Žerava. Rozhodně si nevedla špatně ani nadějná štafeta žákyň ve složení Anna Vašínová, Sára Pávová, Lucie Sajdlová a Nela Vaníčková. Všem je nutné poblahobřát a poděkovat za vynikající reprezentaci našeho oddílu. Veliký dík patří trenérům, kteří se starají o své svěřence. Zde musím vyzdvihnout především um Miroslava Reichla, který výborně připravil Michala Hanyka tak, aby mu forma vygradovala v ten nejdůležitější okamžik. Teď je nutné si odpočinout po náročné halové sezóně a svědomitě se připravit na další venkovní sezónu, která sčítá mnoho důležitých závodů, doufám, že bude minimálně stejně tak úspěšná jako ta halová.

Komentáře (0)

Zatím nikdo neokomentoval.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.


Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5